Dit zijn de verschillende onderdelen bij atletiek

Atletiek is een ontzettend populaire sport. De sport is dan ook al meer dan 3000 jaar oud en nog steeds wordt het beoefend. De sport is ontzettend divers doordat het zo afwisseld qua verschillende onderdelen. Zo heb je drie verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn, de looponderdelen, werponderdelen en de springonderdelen. Hieronder lees je alles over de verschillende onderdelen. 

Springonderdelen

Je hebt meerdere onderdelen bij het springen, zo heb je het hoogspringen, verspringen, hinkstapspringen en polsstokhoogspringen. De bekendste twee zijn uiteraard het ver en hoogspringen. Bij het verspringen is het belangrijk dat je een goede aanloop neemt en dan via de afzetbak zet je je af om vervolgens een verre sprong te maken. Deze meters worden dan opgemeten en wie het verste weg springt heeft gewonnen. Bij hoogspringen neem  je wederom een goede aanloop maar in plaats van dat je zo ver mogelijk springt moet je zo hoog mogelijk springen. Vaak ligt er een dikke mat of meerdere op elkaar gestapeld met daarboven een lat. Met een schuine sprong spring je hierover heen. Als de lat valt dan ben je af. Een onderdeel dat hier op lijkt is polsstokspringen hier doe je hetzelfde alleen spring je via een polsstok over de lat heen. 

werponderdelen

Bij kogelstoten sta je met je rug naar de plek waar je naartoe gooit. Terwijl je werpt draait je lichaam de goede richting in. Je staat in een cirkel, draait en stoot vervolgens de kogel zo ver als je kan. Een ander werponderdeel is Discuswerpen, Hierbij maak je ook een draai in de ring om vervolgens je discus ver weg te werpen. Er zijn verschillende technieken om dit te doen. Dan heb je uiteraard nog het onderdeel speerwerpen. Je neemt een aanloop met de speer in je hand en met verschillende technieken werp je de speer dan meters het veld op. De speer wordt altijd bovenhands gegooit. 

Looponderdelen

Atletiek bestaat uit drie onderdelen maar toch bestaat het grootste deel uit looponderdelen. Voorbeelden hiervan zijn, hardlopen, hordelopen, marathon, sprint, estafette, steeplechase en snelwandelen.