De looponderdelen van atletiek, wat houdt dit eigenlijk in?

Je hebt vast wel eens gehoord van atletiek en de verschillende looponderdelen van atletiek. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillende looponderdelen en wat houdt alles in? Hieronder lees je het allemaal.

Verschillende onderdelen

In de atletiekwereld zijn er drie verschillende onderdelen. Denk hierbij aan looponderdelen, springonderdelen en werponderdelen. Deze onderdelen kunnen van vrij simpele onderdelen naar moeilijke onderdelen gaan. Hieronder staan de looponderdelen. 

Looponderdelen

De bekendste van alle onderdelen is het hardlopen. Hardlopen valt onder atletiek, maar toch vallen hier verschillende soorten onderdelen onder:

  • Sprint

Een looponderdeel van atletiek is de sprint. De sprint bestaat uit verschillende korte afstanden die je vanaf het startblok in volle snelheid naar de eindstreep sprint. De afstand van de sprint zijn de 100 meter, 200 meter en de 400 meter. Elke atleet die de sprint aflegt heeft een eigen baan.

  • Middenafstand

Zodra je een middenafstandloper bent, moet je het in je hebben om tussen de 800 meter en de 1500 meter in volle snelheid te behalen. De atleten sprinten dit keer niet allemaal in een eigen baan. 

  • Lange afstand 

De lange afstand sprint is voor de personen met een goed uithoudingsvermogen. Het is namelijk niet zomaar iets om tussen de 3000 meter en 10000 meter te rennen. Je hebt een goede technische loopstijl en een goede strategie nodig om deze afstand te kunnen winnen.

  • Estafettes

Estafettes is een onderdeel binnen atletiek, maar niet zomaar één. Dit is een van de weinige onderdelen die je binnen een team zal moeten voltooien. Je moet elkaar afwisselen en het stokje doorgeven, zodra je hele team aan de beurt is geweest heeft je team misschien wel gewonnen. 

  • Horden

De hordenloop is een combinatie tussen spring en looponderdelen. Tijdens de sprint komen de deelnemers hordes tegen, ze moeten erin slagen om in een korte tijd de finish te halen. Voor vrouwen is dit onderdeel 100 meter en voor mannen 110 meter.

  • Steeplechase 

De steeplechase is een hindernisparcours met houten balken en een waterbak. De atleet zal een parcour moeten afleggen en in een korte tijd de finish moeten bereiken. Het uithoudingsvermogen en coördinatie van de atleet staat voorop.