Het seizoen 2021/22 zit erop en de zomerstop is aangebroken. Tijd voor vakantie voor de spelers, terwijl clubs druk bezig gaan met transfers, nieuwe regels leren voor aankomend seizoen en voorbereidingen treffen. Ook tijd voor ons om de aankomende veranderingen in de voetbalwereld te ontdekken en deze voor jullie hieronder uit te leggen. Zodat je straks niet gek opkijkt als er ineens 100 minuten gevoetbald wordt in plaats van 90 minuten.
Amateurvoetbal in Nederland
De meeste amateurvoetballers mogen weer in het weekend van 24 en 25 september de voetbalschoenen aantrekken om aan de slag te gaan in de competitie. De amateurvoetballers van de Tweede en Derde Divisie beginnen in het weekend van 20 of 21 augustus en de Hoofdklasse begint op 27 of 28 augustus. Voor de senioren verandert er niks in de competitie, maar voor de jeugd wel.
In de jeugdcompetitie gaat er nu in drie fases gespeeld worden in plaats van een najaarscompetitie en voorjaarscompetitie. In de eerste fase worden de bekerwedstrijden gespeeld, net zoals in voorgaande seizoenen. Alleen bestaat de bekercompetitie niet uit drie of vier teams maar uit zes teams en worden deze bekerwedstrijden gespeeld tot de herfstvakantie. Dan volgt fase twee en begint de competitie, deze fase begint na de herfstvakantie en is tot de kerstvakantie. Na de winterstop volgt fase drie en die loopt tot de zomerstop, dan worden de teams heringedeeld en worden de resterende competitiewedstrijden gespeeld.
De veranderingen van hierboven gelden alleen voor de jongens-elftallen, want ook de meidencompetitie gaat op de schop. Zo verdwijnt de MO19 en wordt deze vervangen door de MO20. Daarnaast gaat er ook in fases gevoetbald worden, maar dan in vier fases en wordt er geen bekervoetbal meer gespeeld. In het najaar worden de indicatiefase en de controlefase gespeeld, waarin zeven wedstrijden worden gespeeld. Tussen alle fases door vinden er een herindelingen plaats zodat iedereen gelijkwaardige tegenstanders krijgt. Na de winterstop volgt de derde fase en dit is een hele competitie waarin je 14 wedstrijden speelt. En als afsluiter is er een toernooidag, dit is fase vier en bestaat uit een dagdeel.
Wereldkampioenschap in Qatar
Doordat het WK-voetbal 2022 niet zoals gewoonlijk plaatsvindt in de zomer maar in de winter, heeft dit ook gevolgen voor de grote voetbalcompetities in de wereld. Zo begint de Premier League, de Engelse voetbalcompetitie, al op 6 augustus en heeft de competitie een tijdelijke pauze na de laatste wedstrijd op 13 november door het WK-voetbal. Acht dagen na de finale van het WK gaat de Engelse competitie weer verder.
In de laatste week van juli begint het nieuwe seizoen in Nederland met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Je kunt je favoriete spelers weer zien schitteren in het weekend van 5 tot 7 augustus, want dan begint de Eredivisie weer. Het eerste gedeelte van de competitie eindigt op 13 november, doordat het WK-voetbal plaats vindt op 21 november tot 18 december. De Eredivisie wordt hervat in de week van 6 tot 8 januari, drie weken na de finale van het WK voetbal.
Champions League
In de aankomende seizoenen zullen er geen veranderingen zijn in de Champions League en is de Champions League zoals vertrouwelijk. Maar dit zal vanaf seizoen 2024/25 helemaal veranderen. Zo zal de groepsfase niet meer uit 4 teams maar uit 6 teams bestaan. Daarna zullen de beste 8 teams van de groepsfase meteen doorgaan naar de laatste 16. Hoor je bij de beste 9 tot 24 teams? Dan speel je nog een extra wedstrijd om uit te vechten wie naar de laatste 16 mogen. De weg naar de finale wordt vanaf de laatste 16 vervolgd met een knock-out fase zoals we die nu kennen.
Zo, nu ben je weer helemaal op de hoogte van de aankomende veranderingen in de voetbalwereld. En kun jij gerust je voetbalschoenen uit de kast halen voor je voetbalwedstrijden, is een voetbalwedstrijd nog steeds 90 minuten en weet jij wanneer je favoriete ploeg weer begint aan de competitie.
Leave a Reply
View Comments