Blokarten: alle ins en outs

kart

Van de sport karten heb je vast weleens gehoord, maar weet je ook wat blokarten is? Het is namelijk een hele andere sport dan gewoon karten. Het is van belang dat je een strand in de buurt hebt, of een plek waar veel wind waait. Op die manier kun je samen met je vrienden een keer proberen te blokarten. Hieronder lees je alle ins en outs van deze nog onbekende sport. 

Wat is blokarten?

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat blokarten is, voordat je gaat beginnen met deze spannende sport. Een blokart is een soort kart, alleen heeft hij geen brandstof nodig, de wind is namelijk de brandstof voor deze kart. De kart heeft drie wielen en een groot zeil, waarmee hij veel wind kan opvangen. Er is een wiel vooraan en aan de achterkant zitten de andere twee wielen. Op die manier kun je samen met je vrienden gezellig een middagje blokarten. Het is wel goed om te weten dat je maar met één persoon in een blokart kunt gaan rijden, meerdere personen passen helaas niet. 

kart

Hoe bestuur je een blokart?

Daarnaast is het ook van belang dat je weet hoe een blokart bestuurd moet worden, voordat je er op gaat rijden. Het voorwiel is bedoeld om mee te sturen en de achterwielen gaan mee. Ga op het stoeltje zitten, dat is geplaatst in het midden van de blokart. In de blokart heb je een stuur waarmee je kunt sturen en je hebt een schoot om het zeil mee te bedienen. Op die manier lijkt het dus best wel op een zeilbootbesturing. Ga dus snel zitten en kijk hoe ver jij kunt komen met deze uitdaging.

Voordelen van een blokart

Er zijn over een blokart natuurlijk een paar voordelen te vinden waarmee je weer vooruit kunt. Zo is de blokart gemakkelijk te vervoeren in een auto, op die manier kun je gemakkelijk op elke locatie een stukje blokarten. Daarnaast is het ook handig om te weten dat je ongeveer maar tien minuutjes bezig bent om de blokart op te bouwen. Zo ben je niet veel tijd kwijt voordat je gaat blokarten. Ook is een blokart eenvoudig te besturen en heb je het zo onder de knie. Op die manier is het ook voor een grote doelgroep beschikbaar en kun je binnen no time genieten van deze fantastische sport.

Veelgestelde vragen

Wat is blokarten?

Blokarten is een sport waarbij je met een zeilende kart over het strand rijdt, aangedreven door de wind. De kart heeft een groot zeil en drie wielen.

Hoe werkt blokarten?

De wind vangt het zeil van de blokart op, waardoor deze vooruit beweegt. Het voorwiel wordt gebruikt om te sturen, terwijl de achterwielen volgen.

Is blokarten moeilijk te leren?

Nee, blokarten is relatief eenvoudig te leren. Met wat instructies en oefening heb je het al snel onder de knie.

Hoeveel personen passen er in een blokart?

Een blokart is ontworpen voor slechts één persoon, dus je kunt er niet met meerdere personen tegelijk in rijden.

Waar kan ik blokarten?

Je kunt blokarten op een strand met voldoende wind of een open plek waar veel wind waait. Veel kustgebieden en speciale blokart-locaties bieden deze activiteit aan.

Is blokarten veilig?

Blokarten kan veilig zijn als je de juiste instructies opvolgt en de veiligheidsrichtlijnen volgt. Het dragen van beschermende uitrusting, zoals een helm, wordt aanbevolen.

Hoe lang duurt het om een blokart op te bouwen?

Het opbouwen van een blokart kost meestal ongeveer tien minuten, waardoor je snel kunt beginnen met rijden.

Kan ik mijn eigen blokart kopen?

Ja, blokarts zijn te koop voor persoonlijk gebruik. Ze zijn ook gemakkelijk te vervoeren in een auto, waardoor je op verschillende locaties kunt rijden.

Is blokarten geschikt voor alle leeftijden?

Blokarten is over het algemeen geschikt voor een breed publiek, maar de minimumleeftijd kan variëren afhankelijk van de locatie en de regels van de aanbieder.

Moet ik ervaring hebben om te blokarten?

Nee, ervaring is niet nodig, maar enige basiskennis van sturen en zeilen kan helpen. Instructeurs zijn meestal aanwezig om beginners te begeleiden.