Beter worden in blokken bij volleybal

De aanval begint al bij de verdediging en daarom is het belangrijk om goed te kunnen blokken bij volleybal. Daarmee laat je je tegenstander geen punten scoren en kun je vanuit de rebound zelf punten pakken. De belangrijkste technieken van het blokkeren en een aantal aandachtspunten voor tijdens het trainen worden besproken in deze blog.

Techniek van blokken

Er is eigenlijk geen goede techniek bij volleybal, voor geen enkele volleybalbeweging trouwens. Want alles moet draaien om de uitkomst ervan, niet om de beweging zelf. Dit kan op verschillende manieren gehaald worden, dus blokkeer jij altijd met je handen op schouderhoogte? Dan is dat jouw techniek en kan een teamgenoot anders blokken. 

Het is natuurlijk het mooiste als je bij een blokkering het de aanvaller van de tegenstander het zo lastig mogelijk maakt om direct te scoren. En zodat de aanvaller nergens heen kan, in het blok slaat en de bal bij de tegenstanders op de grond valt. Maar met een blokkering maak je het de veldverdedigers ook makkelijker want hun kunnen zich dan alvast opstellen op de plek waar de bal terecht komt.

Tips

Werkt je eigen techniek niet en worden er veel ballen door je blokkering geslagen? Probeer dan eens naar teamgenoten, tegenstanders of professionele sporters te kijken hoe hun de positie van de handen hebben, hoe ze staan en wat ze doen na een blokkering. En pas dit toe aan je eigen techniek.

Timing is ook heel belangrijk bij het blokken van een bal, want spring je te laat, dan speelt de aanvaller de bal zo over je handen. Dus als blokkeerder moet je eerder springen dan er geslagen wordt. Zo hang je in de lucht en heb je meer kans om een bal te blokken. 

En kijk goed naar de spelverdeler tijdens een aanval, sta al klaar door je knieën licht te buigen en je handen op schouderhoogte te houden. En beweeg mee tijdens de aanval door sidesteps (korte verplaatsing) of door de kruispas (langere verplaatsing).

Trainingsoefening

Dit is een goede oefening om te leren blokkeren: Hiervoor gebruik je eerst alleen je buitenste hand en staat de aanvaller op een verhoging. De blokkeerder zet de lijn rechtdoor dicht en let alleen op het eigen moment van springen. En zorg dat je buitenste hand voor de bal hangt. Als dat goed gaat, ga je met twee handen blokkeren. En wanneer je dat onder controle hebt, dan verplaatst je net voordat er geblokkeerd wordt.