Wat is waterpolo?

Houd jij van zwemmen, maar ben je toe aan een verandering? Denk dan eens aan waterpolo. Waterpolo is een sport die heel erg op handbal lijkt, maar dan in het zwembad. Waterpolo wordt met de jaren steeds populairder en wordt vaak gespeeld. Ben jij nou benieuwd wat waterpolo allemaal inhoudt? Lees dan hieronder verder.

Hoe wordt waterpolo gespeeld?

Waterpolo wordt gespeeld tussen twee teams van zeven spelers. Aan elke kant is een doel en dus ook een keeper, deze persoon wordt ook wel doelman/-vrouw genoemd. Elke sporter draagt een cap. Het thuisspelende team draagt een witte cap, de andere ploeg draagt een blauwe cap. Elke cap is voorzien van oorbeschermers. 

Doel van waterpolo

Bij bijna elke sport is het doel van het spel om zoveel mogelijk punten te scoren bij de tegenstanders, zo ook bij waterpolo. Elk doelpunt is één punt waard. Als de wedstrijd is afgelopen en het staat gelijkspel, worden er strafworpen gegooid.

Overtreding

Bij elke waterpolowedstrijd zijn er meestal twee scheidsrechters aanwezig. Bij waterpolo is het een overtreding om de bodem te raken zodra je de bal in bezit hebt. Zodra dit wel gebeurt, krijgen de tegenstanders een vrije worp. Ook zijn er zwaardere overtredingen. Bijvoorbeeld als een scheidsrechter wordt beledigd, kan het zijn dat je een uitsluiting van het spel krijgt. Dit kan natuurlijk niet door de beugel.

Wedstrijdduur

Bij waterpolo duurt een wedstrijd vier perioden. De duur van een periode ligt aan de leeftijd van de spelers. Meestal duurt een periode tussen de drie en acht minuten. Na twee periodes wordt er een pauze ingelast. Na de pauze wordt er ook een wissel ingelast.

Wissel

Na de pauze tussen periode twee en drie vindt er een wissel plaats. Daarnaast kan er ook een wissel plaats vinden, zodra er een doelpunt gescoord is. Dit omdat het team waar een wissel wordt gedaan, even met een ondertal is. Als er dan wordt doorgespeeld is het voor even niet meer een eerlijk spel.