Hoe kies je de juiste squashbal?

Een squashbal is een van de primaire artikelen die je nodig hebt om het spel squash te kunnen spelen. Maar wat voor bal heb je precies nodig en waar moet je op letten? Hieronder lees je het allemaal.

Squashbal

Een squashbal is een primair product die je nodig hebt bij het spelen van squash. Deze bal is gemaakt van twee rubberen helften. Zodra je de bal in de lucht slaat, wordt de bewegingsenergie van jouw bal omgezet in warmte. Hierdoor ontstaat er meer druk en zal jouw bal beter stuiteren. 

Soorten

Er zijn vier verschillende soorten squashballen. Het is van belang dat je weet wat voor niveau je speelt, aangezien ze allemaal voor een ander niveau zijn. 

Je hebt de bal met de gele stip, deze is voor de gevorderde spelers. Deze bal stuitert wel, maar niet ontzettend hard. Dan heb je de bal met de dubbele gele stip, deze bal is gemaakt voor de competitieve squash spelers. Deze bal heeft weinig stuiterkracht. Vervolgens heb je de rode stip en de blauwe stip squashbal. De rode stip staat voor de beginnende squash spelers. Deze bal stuiterd hard. De blauwe stip bal is voor de junior squash spelers. Deze bal stuiterd ook hard. 

Niveau

Per niveau hoort dus een bal, maar welke bal hoort bij welk niveau? Hieronder staat het. 

Beginner: De beginnende squash speler, begint met de rode of blauwe stip bal. Als je een beginnend squashspeler bent, is het van belang om met een goed stuiterende bal te spelen. Zodra je wat meer gevorderd bent, kun je het best overstappen naar de bal met de gele stip. 

Expert: De expert en de gevorderde squashspelers dienen met de gele stip bal te spelen. Deze bal stuiterd een beetje, ideaal voor het blijven onderhouden van jouw squashkunsten. 

Wanneer een nieuwe bal?

Zodra je een langere tijd met dezelfde squash bal speelt, zal de lucht van het balletje geleidelijk wegglippen en zal de bal zijn druk verliezen. De bal zal dan minder snel bewegen en reageren. De veerkracht van de bal zal ook weg gaan. Dit moet je natuurlijk niet hebben bij een goed potje squash en is het dus tijd voor vervanging. Ook is het belangrijk om een nieuwe bal aan te schaffen als je van niveau wisselt.