Hoe kan je meepraten tijdens een avondje bowlen?

bowlingbaan

Wanneer je gezellig met vrienden een avondje wilt gaan bowlen, dan is het natuurlijk wel verstandig om het een en ander te weten. Op die manier kun je gerust meepraten met de rest en lijkt het alsof jij al jaren verstand hebt van deze bekende sport. Wil jij weten hoe jij het beste mee kunt praten over deze recreatiesport? Hieronder lees je een paar tips die je kunnen helpen om een avondje bowlen door te komen door middel van verschillende termen.

Strike

Allereerst de belangrijkste term die er bestaat bij de sport bowlen namelijk ‘strike’. Je wilt namelijk met bowlen een zo hoog mogelijke score gooien en de hoogste score per worp is de strike. Een strike betekent dat je in een keer alle kegels hebt omgegooid met de bowlingbal. Met een strike krijg je de hoogst haalbare punten. Dus je moet proberen dat je zoveel mogelijk strikes gooit, op die manier win je het bowlen sowieso.

Spare

Met bowlen is het heel gebruikelijk dat je twee keer mag gooien per beurt. Wanneer het je niet lukt om in één keer alle kegels om te gooien, dan heb je bij de tweede worp kans om alle kegels om te werpen. Als dat gebeurd, noem je dat een spare. Om een spare te gooien is het wel belangrijk dat alle kegels worden omgegooid in twee keer. Dus lukt het jou om een echte spare te gooien vanavond?

bowlingbaan

Split 

Daarnaast kun je ook sprake hebben van een split. Wanneer je namelijk de eerste worp hebt gegooid, dan kan het zo zijn dat de kegels op verschillende plekken blijven staan en niet naast elkaar. Wanneer dat gebeurd dan is er sprake van een split. Het wordt namelijk enorm lastig om nog een spare te kunnen gooien. Dus het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je geen split gooit met een avondje bowlen.

Turkey

Als laatste heb je een term ‘turkey’. Wanneer je een turkey hebt gegooid mag je heel erg trots zijn op jezelf. Een turkey gooi je namelijk niet zomaar, daar moet je wel wat training voor hebben gehad. Een turkey gooi je als je drie keer achter elkaar een strike weet te gooien. Dan krijg je enorm veel punten en wie weet win je de wedstrijd wel tegen je vrienden. 

Veelgestelde vragen over bowlen

Hoeveel pins staan er normaal gesproken in een bowlingbaan?

Een bowlingbaan heeft doorgaans tien pins in een driehoekige opstelling aan het einde van de baan.

Hoeveel frames zijn er in een bowlinggame?

Een bowlinggame bestaat meestal uit tien frames.

Wat is het verschil tussen een strike en een spare?

Een strike is wanneer alle tien pins in één worp worden omvergegooid. Een spare is wanneer alle overgebleven pins in de tweede worp van een frame worden omvergegooid nadat niet alle pins in de eerste worp zijn omvergegooid.

Wat is een perfect game in bowling?

Een perfect game in bowling is wanneer een speler alle twaalf worpen in één game strikes gooit, wat resulteert in een score van 300.

Wat betekent “pin count” bij bowlen?

De term “pin count” verwijst naar het aantal pins dat een speler omver gooit met een worp. Het bepaalt de score van die specifieke worp.

Wat is een “gutterball” bij bowlen?

Een gutterball is wanneer de bal in de goot naast de baan rolt en geen enkele pin raakt. Het resulteert in geen score voor die worp.

Wat is een “split” bij bowlen?

Een split is wanneer er een open ruimte is tussen twee of meer pins nadat de eerste worp is gegooid. Het kan een uitdagende situatie zijn om alle pins omver te gooien.

Hoe worden de scores berekend bij bowlen?

De scores bij bowlen worden berekend op basis van het aantal omvergegooide pins in elke worp, inclusief strikes en spares. Er zijn verschillende methoden om scores bij te houden, zoals de traditionele telsysteem of automatische scoreborden.

Hoe kan ik mijn worpkracht vergroten bij bowlen?

Om je worpkracht te vergroten, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken, waaronder het vinden van een goede balans, het goed vasthouden en loslaten van de bal, en het beheersen van de benadering en afzet. Regelmatige oefening en training kunnen ook helpen bij het verbeteren van de kracht van je worp.

Welke soorten bowlen zijn er naast de traditionele spelvorm?

Naast de traditionele spelvorm zijn er verschillende variaties van bowlen, zoals 9-pin bowling, candlepin bowling, duckpin bowling en nog veel meer. Deze variaties hebben elk hun eigen regels en kenmerken die het spel interessant maken.