Wil je een mountainbike kopen, zodat je daarmee kunt gaan sporten in de buitenlucht? Bij het kopen van een mountainbike zitten wel wat haken en ogen: zo moet je goed nadenken wat voor soort mountainbike jij wil en aan welke eisen deze moet voldoen. Waar je op moet letten bij het kopen van een mountainbike, zetten we hieronder voor je op een rij.
Doel van de mountainbike
Met een mountainbike kun je sporten in de buitenlucht. Zo kun je door de bossen scheuren, maar je kunt ook door de stad fietsen met je mountainbike. Het grootste doel is om natuurlijk zo veel mogelijk kilometers af te leggen en je lichaam daarvoor te laten werken. Wel is het belangrijk om stil te staan bij de ondergrond waarop je het meeste kunt gaan fietsen, want dat is namelijk per mountainbike verschillend.
Frame en maat
Als je een doel voor ogen hebt, is het belangrijk om de juiste maat op te meten en de grootte van het frame te bepalen. Ook zit er een verschil tussen framematerialen. Denk bijvoorbeeld aan aluminium, carbon en staal.
De framegrootte moet je bepalen op basis van je lengte en lichaamsbouw. Je moet namelijk de lengte van je benen meten en dit doe je keer 0,66. Je moet natuurlijk wel comfortabel en efficiënt kunnen zitten op de mountainbike.
Componenten en uitrusting
Je kunt ook kijken naar de componenten van de mountainbike, dus waar de fiets mee is uitgerust. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke onderdelen zoals de versnellingen, remmen, wielen en banden. Deze moeten natuurlijk in topconditie verkeren en moeten het liefst zo min mogelijk slijtage veroorzaken. Het is dus goed om te kijken naar de kwaliteit van de onderdelen van de fiets. Ook kun je kijken naar extra onderdelen, zoals de pedalen, het stuur en het zadel. Deze moeten natuurlijk ook in een goede conditie verkeren.
Nadenken over het budget
Ook niet onbelangrijk is het bedrag dat je wil gaan neerleggen voor de fiets. Een mountainbike kan namelijk heel wat geld kosten, maar het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een goedkopere mountainbike. De prijzen van een mountainbike kunnen behoorlijk uiteenlopen. Stel daarom een realistisch budget op dat je wil uitgeven aan een mountainbike. Houd hierbij natuurlijk wel rekening met de prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt natuurlijk ook besparen door een tweedehands mountainbike aan te schaffen, of door de nodige onderdelen zelf te vervangen.
Testritten en proefperiode
Als je een mountainbike op het oog hebt, kun je de mountainbike gaan testen door een proefritje te maken. Je kunt ook, naast het maken van de proefrit op de mountainbike die jij voor ogen hebt, ook andere proefritten maken. Zo kun je de fietsen met elkaar vergelijken en kun jij ervaren wat je het prettigst vindt rijden.
Onderhoud en service
Wanneer je een mountainbike hebt aangeschaft, is het belangrijk om waar nodig onderhoud te plegen aan jouw fiets. Maak de fiets na elke rit schoon en zorg ervoor dat de draaiende onderdelen worden ingevet. Check ook regelmatig de verlichting. Met regelmatig onderhoud kun je de levensduur van jouw gloednieuwe mountainbike verlengen.
Veelgestelde vragen over het kopen van een mountainbike
Een hardtail mountainbike is meestal geschikt voor beginners vanwege zijn eenvoudige ontwerp en betaalbaarheid.
Een hardtail heeft alleen voorvering, terwijl een full-suspension zowel voor- als achtervering heeft voor meer comfort en controle op ruw terrein.
Meet je binnenbeenlengte en vergelijk deze met de maattabel van de fabrikant om de juiste framegrootte te bepalen.
Kies banden op basis van het terrein waarop je rijdt; bredere banden voor grip in modderig terrein en smallere banden voor snelheid op harde paden.
Overweeg het aantal versnellingen, de schakelgroep en het bereik om aan je rijbehoeften te voldoen.
Regelmatig onderhoud is essentieel; controleer en smeer kettingen, remmen en vering, en zorg voor periodieke inspecties bij een lokale fietsenwinkel.
Maak uitgebreide testritten op verschillende terreinen om het comfort, de controle en de prestaties van de fiets te beoordelen.
Ja, als je een betrouwbare bron hebt en de fiets goed laat controleren op slijtage en eventuele schade.
Neem basisbenodigdheden mee, zoals water, een multitool, reservebanden en een EHBO-kit.
Overweeg lessen bij een lokale fietsclub of instructeur om de basisvaardigheden en technieken onder de knie te krijgen.
Leave a Reply
View Comments