De verschillen tussen zaalvolleybal en beachvolleybal

verschillen zaalvolleybal en beachvolleybal

Wanneer het seizoen van de zaalvolleybal voorbij is, trekt mening volleyballer richting het strand om daar beachvolleybal te gaan spelen. Naast dat de ondergrond een stuk zanderiger is, zitten er nog een paar grote verschillen tussen zaal- en beachvolleybal. 

Aantal spelers

Bij officiële wedstrijden van beachvolleybal bestaat een team uit twee personen. Bij zaalvolleybal telt een team zes personen. Wanneer je op een lager niveau speelt, heb je bij beachvolleybal meestal een team van drie of vier spelers. 

Veld

Het beachvolleybalveld is een stukje kleiner dan een veld van de zaalvolleybal. Een beachvolleybalveld is acht bij acht meter, terwijl een zaalvolleybalveld negen bij negen meter groot is. Wel heeft het net van beachvolleybal dezelfde hoogte als het net bij zaalvolleybal. Bij vrouwen is het net 224 centimeter hoog en bij mannen 242 centimeter.

Regels

Bij beachvolleybal moet je elke eerste en derde bal spelen met hard contact. Een voorbeeld van zo’n hard contact is een smash, spelen met de vuist, de knokkels of de onderarm. Bovendien mag je de tweede bal niet tikken of bovenhands spelen. Daarnaast hebben spelers geen vaste positie in het veld en is er geen middellijn, wat we wel gewend zijn bij zaalvolleybal. Dit betekent dus dat je geen voetfouten kunt maken. Echter, mag de tegenstander geen hinder ondervinden in geen enkele vorm. Ondanks dat er geen middellijn te zien is in het zand, is er wel degelijk een belijning. Meestal wordt een lijn gespannen met touw.

Het beachvolleybalspel bestaat uit maximaal drie sets, waarvan de eerste twee sets tot 21 punten gaan en de derde set tot vijftien punten. Bij zaalvolleybal loopt de puntentelling tot 25. Als het 2-2 staat in de zaal, gaat de puntentelling door tot vijftien.

Daarnaast is blokkeren bij beachvolleybal toegestaan. Dit telt immers wel als het eerste contact. Na de blokkering mag er bij zaalvolleybal nog drie keer worden gespeeld, terwijl je bij beachvolleybal nog twee keer mag spelen. Bovendien is het wel toegestaan dat de speler die de bal blokkeerde, de bal nog een keer mag aanraken. Wel moet de volgende speler de bal gelijk over het net spelen.