Wanneer je op de middelbare school gym hebt gehad ken je het vast wel, de shuttle run test oftewel de piepjestest. Het was een onderdeel van gym wat de meeste mensen niet zo leuk vonden. Ook bij trainingen van verschillende sporten wordt deze test gebruikt. Maar waarom eigenlijk en wat heb je eraan? Hieronder lees je alles dat je moet weten over de shuttle run test.
Shuttle run test uitgelegd
De shuttle run test is bij de meeste wel bekend. Toch staat het nog even uitgelegd voor je. Je hebt twee lijnen, die twintig meter uit elkaar moeten liggen. Je doet het algemene muziekje op van de shuttle run test. Je hoort tussen de muziek door een piep, vandaar de naam piepjestest. Elke keer dat de piep er is moet je bij een van de lijnen zijn. Als dat is gelukt? Dan moet je snel weer doorrennen naar de volgende lijn. Wanneer je het niet haalt, heb je nog een kans om op tijd bij de andere lijn te zijn. Lukt dat niet? Dan lig je eruit. Na een minuut heb je een trap gehaald. Je moet proberen zolang mogelijk door te rennen totdat je echt niet meer kunt en dan stop je. De trap die je als laatste hebt gehoord, is je uiteindelijk gelopen trap.
Conditie
Allereerst de reden achter een shuttle run test. Het wordt over het algemeen gebruikt om te meten hoe iemands conditie ervoor staat. Je moet bepaalde trappen rennen en aan de hand van die trappen kom je erachter hoe goed je conditie is. Ren jij als man lager dan zes trappen? Dan is jouw conditie slecht, bij vrouwen is dat onder trap vijf. Trap zes en zeven zijn voor mannen matig en alles erboven is voldoende. Zit je als man boven de tien trappen? Dan betekent het dat je een goede conditie hebt en je dus nergens zorgen over hoeft te maken. Bij vrouwen zit dat allemaal net wat anders. Wanneer vrouwen boven trap negen zitten, is dat voor hen al een goede prestatie. Op die manier kun jezelf monitoren hoe goed je conditie is.
Leave a Reply
View Comments