Hoe kies je de juiste basketbal?

Wil jij beginnen met basketbal, of ben jij een fanatieke basketballer? En ben jij opzoek naar een nieuwe basketbal, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Hieronder staat alles wat je moet weten en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe basketbal.

Waar let je op?

Bij basketbal kies je afhankelijk van je leeftijd de juiste bal voor jou. Ook speelt het geslacht van de speler een grote rol. Kinderen van vijf jaar hebben namelijk niet zoveel aan een grote bal. 

Maat kiezen

Zoals hierboven al genoemd werd, wordt de maat van je basketbal bepaald door de leeftijd en het geslacht van de speler. 

  • Maat 1: Deze zijn voor de kinderen vanaf twee tot vier jaar;
  • Maat 3: Deze zijn voor kinderen tussen vier en zeven jaar;
  • Maat 5: Deze zijn voor junioren tot elf jaar;
  • Maat 6: Deze zijn voor jongens tussen elf en twaalf jaar, de meisjes mogen deze vanaf elf jaar vervolgens spelen ze door met deze bal als dames. 

Binnen en buiten

Er zijn verschillende soorten basketballen met verschillende materialen en structuur. Zorg ervoor dat je een bal met veel grip aanschaft als je vaak buiten traint. Voor binnen kun je beter een iets gladdere bal aanschaffen. Over het algemeen is het erg belangrijk dat jouw basketbal genoeg grip heeft om een goed potje basketbal mee te spelen. De basketballen van leer kun je alleen binnen gebruiken en de rubberen basketballen kun je ook buiten gebruiken. Let hier goed op, anders kan dit je een basketbal kosten. 

Leer en rubber

Basketballen worden gemaakt van verschillende materialen. De duurdere basketballen worden gemaakt van echt leer en zijn ook van de beste kwaliteit. Deze leren basketballen kun je alleen binnen gebruiken. Ook worden er basketballen van nep-leer gemaakt. Deze ballen zijn anders in structuur dan de echt leren ballen. Maar met deze bal kun je zeker wel wat potjes basketbal mee spelen. Rubber is ook een veel voorkomend materiaal voor een basketbal. Deze ballen zijn perfect voor de beginners en zijn een stuk goedkoper. Deze ballen kun je perfect voor buiten potjes gebruiken en zullen perfect stuiteren.