Alles wat je moet weten over een noodradio

Wanneer er een ramp is uitgebroken en niks meer werkt qua stroom of internet, is dat natuurlijk erg heftig. Maar wat kun je nu doen om toch informatie te ontvangen? Het hebben van een noodradio is in dit soort gevallen zeker niet ondenkbaar. Met een noodradio kun je informatie ontvangen, waarschuwingen sturen en het contact met de buitenwereld onderhouden ten tijde van crisis.

Wat is een noodradio?

Een noodradio is een radio die blijft werken ook al is de stroom uitgevallen. Het maakt dus niet uit waar je bent, de radio blijft werken. Door middel van de radio blijf je contact houden met de buitenwereld en haalt zijn elektriciteit bijvoorbeeld van de zon. Ook heb je noodradio’s die kracht halen uit een generator en ze zorgen er dan voor dat ze zo min mogelijk energie verbruiken. Een noodradio kun je ook gebruiken om waarschuwingen door te geven, dit wordt voornamelijk gebruikt in gebieden waar veel rampen gebeuren zoals een tornado. Een noodradio is een goede radio die je gemakkelijk kunt dragen. Verder is het hebben van een noodradio essentieel aangezien je nooit weet wanneer er een ramp aan zit te komen.

Wat moet een noodradio kunnen?

Belangrijk bij een noodradio is dat het waarschuwingen kan sturen en kan ontvangen. Zo kun je op tijd gered worden en mensen waarschuwen voor bijvoorbeeld een orkaan of een ander soort ramp. Het belangrijkste van een noodradio is dat de noodradio goed signalen kan ontvangen, anders heeft het hebben van een noodradio geen nut. Verder moet een radio ook kunnen werken zonder stroom. Als de stroom uitvalt, kun je namelijk altijd nog contact zoeken met de buitenwereld en de radio in de gaten houden voor eventuele updates over jouw woongebied. 

Hoe werkt een noodradio?

Wanneer je je in een ramp begeeft is het verstandig om te weten hoe de noodradio in z’n werk gaat. Het is goed dat je weet dat je moet verbinden met een calamiteitenzender. Dit is een zender die bij jou in de buurt informatie kan geven tijdens een heftige ramp. Wanneer je een noodradio hebt moet je je dus verbinden met de calamiteitenzender bij jou in de buurt. Er is een hele lijst met allemaal frequenties die je kunt gebruiken om te kijken met welke zender jij je moet verbinden ten tijde van ramp. Wanneer je de goede zender te pakken hebt kun je informatie afwachten en reageren op de informatie die je krijgt.